Top News
129 prikaza

Hoće li rast plaća ministrima zaista i spriječiti korupciju?

PIXSELL
U izbornim programima nitko nije htio spomenuti rast plaća političarima iako je zakon spreman. Ministarski posao je potplaćen, ali od plaće je važniji integritet

Nakon što formiramo novu vladu, povećat ćemo si plaće. To izborno obećanje nećete naći u niti jednom od programa stranaka, ali za razliku od brojnih ostalih, ono će svakako biti ostvareno. Ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima i ostalim dužnosnicima, plaće nisu rasle osim zbog poreznih izmjena i ako je netko dobio dijete, pa ima olakšicu. Za razliku od njih, svim njihovim podređenim službenicima one konstantno rastu, a posljednje rekordno povećanje je dovelo do niza apsurda. Primjerice, glavni tajnici po ministarstvima imaju prosječno plaću 3220 eura, što je više i od premijera i naravno, više od svih ministara, potpredsjednika vlade i državnih tajnika koji su im formalno nadređeni. I treći, pa nekad i četvrti ešalon zaposlenih preskače s kojim prekovremenim ili regresom ministre koji su uglavnom 20. do 30. po visini plaće u svojim resorima. Zakon o povećanju plaća dužnosnicima je spreman, ali je obavijen strogom tajnom. HDZ nije htio da se o njemu priča pred izbore. Činjenica je da su u odnosu na ostale zaposlene u javnoj službi, ali i u privatnom sektoru, ministri potplaćeni s iznosima između 2.300 i 2.800 eura neto mjesečno. Teško bi se to moglo reći za saborske zastupnike. Plaća je i antikoruptivni element, ali puno važnije je da se na vodeće funkcije postave stručni ljudi s integritetom. A u podjeli plijena, na to se najmanje pazi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:00 24.Travanj 2024.

    uzas