Life
2992 prikaza

Misterij najluđeg govora u UN-u: Je li se uopće dogodio?

Nikita Hruščov
screenshot/youtube
Nitko nikada kamerom nije zabilježio scenu lupanja cipolom po stolu, ali ona je postala legendarna

Na današnji dan prije 57 godina nastao je čuveni mit o tadašnjem predsjedniku Sovjetskog Saveza, Nikiti Hruščovu, koji je na sjednici UN-a tijekom govora, lupao cipelom po stolu. Iako se to zapravo nikad nije dogodilo, o ovom slučaju napisani su kilometri tekstova, a i danas su mnogi uvjereni da su ovu scenu vidjeli svojim očima. 

Tog 12. listopada 1960. godine, u vrijeme Hladnog rata, Hruščova je naljutio govor filipinskog delegata Lorezna Sumulonga koji je napao SSSR zbog kolonijalističke politike, što je do tad bio sovjetski argument kojim je napadao zapadne zemlje i SAD. U tom trenutku, kako tvrde mnogi koji se toga 'živo sjećaju', Hruščov je skinuo desnu cipelu i žestoko s njom mlatio po govornici. 

Bio je predebeo da bi se sagnuo

Iako tu scenu nikad nije zabilježila ni jedna kamera, mnogi učesnici ove legendarne sjednice, tvrdili su da se to doista dogodilo. Neki su doduše tvrdili da nije bio za govornicom, nego na svom mjestu u amfiteatru, drugi su tvrdili da je cipelu samo položio, a treći da je mahnito njome lupao. Samo jedna svjedokinja rekla je da je to nemoguće, jer je bio predebeo da bi se za govornicom toliko sagnuo. Također, tvrdilo se da je priprijetio SAD-u da će ih sahraniti, no ni to nije bilo točno.

- Rekao je samo da će komunizam nadživjeti kapitalizam, prisjetio se jedan od učesnika.

Povjesničari i danas ne mogu shvatiti kako se ne može utvrditi istina za događaj koji se, u povijesnom kontekstu, zbio doslovno nedavno. Neke je zbunila i Hruščovljeva biografija u kojoj piše da je zapravo cipelom mlatio u ruskom parlamentu, u Dumi. No, kasnije se uspostavilo da ni to nije točno.

Praunuka zna istinu

Hruščovljeva prapraunuka Nina tvrdi da se u obitelji pričalo kako je njezin pradjed, za vrijeme UN-ove sjednice, imao preusku cipelu. U jednom trenu ju je želio skinuti ali mu je s ruke skliznuo sat, što ga je naljutilo, pa je držeći cipelu mahnuo predsjedniku Generalne skupštine, da bi se javio za repliku. 

Psiholozi već dugo proučavaju fenomen lažnog sjećanja. Jedan od primjera navodi i Rob Walker u knjizi 'Kupujem se'. Kad je tematski park Disney World provodio reklamnu kampanju pod sloganom 'Sjetite se čarobnog', ispitivali su odrasle sjećaju li se prvog posjeta Disneylandu. Među Disneyeve likove u anketu su podvalili i Duška Dugouška iako on uopće nije Disneyev lik. Neki od ispitanika tvrdili su da se dobro sjećaju kako su se u Disneyevom parku rukovali sa slavnim zecom. Neki su išli toliko daleko da su tvrdili kako ih je pitao 'What's up, Doc?' ('Kaj te muči, Njofra?').

Lažne snimke

Slično se očito dogodilo i sa sjećanjem na Hruščovljevu cipelu. Netko je smislio dobar štos koji se ljudima urezao u sjećanje i to je za njih postala istina. Naknadno, uz pomoć suvremene tehnologije, taj je događaj postao stvarnost, pa su se tako pojavile brojne fotomontaže i izmišljotinu 'potkrijepile dokazima'.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:11 13.Listopad 2017.

    nijgdje nema videa di on lupa cipelom htjeli su ga ocrniti,inače je hruščov bio živčan ali ne virujen da bi lupa cipelom.