Kultura
3341 prikaza

Crna rupa Crkve koja je uništila 30.000 žena

Crkva sv. Patricka u Dublinu
1/2
Nel Pavletic/PIXSELL
Onima koje su tamo dolazile trudne ili bi tamo zatrudnjele, i to uglavnom nakon što bi ih svećenici silovali, oduzimale su djecu...

Inspektor Tom Reynolds i njegov tim vode istragu o ubojstvu časne majke Attracte, čije je tijelo usred zime pronađeno u parku u Dublinu, brutalno osakaćeno i razapeto. Attracta je vodila samostan u zabačenome mjestu Kilcross, u kojem se nalazi samo 20-ak časnih sestara, ali samostan ima mračnu prošlost - nekad je to bio jedan od samostana poznat i kao Magdalenina praonica.

Nakon nje ubijen je i svećenik iz samostana, koji je imao puno grijeha iz prošlosti koje je želio sakriti i Reynolds je sve više bio uvjeren da ubojstva imaju veze s Magdaleninim praonicama, osobito nakon što je u arhivi samostana našao mnoge dokaze o zlostavljanju mladih djevojaka koje se godinama događalo...

Knjiga 'S našim blagoslovom' | Author: Express.hr Express.hr

Magdalenine praonice jedna su od najcrnjih stvari Katoličke crkve, ali i irske države, koja je podržavala zloglasne praonice, pa i sama slala “moralno posrnule” djevojke i žene koje su rodile izvanbračnu djecu, često su ih tamo slali i zbog bezveznih “prijestupa”, kao što je bježanje iz škole, a neke zato što su beskućnice. Na kraju je tamo završilo oko 30.000 žena, koje su zapravo bile roblje časnih sestara, koje su se bogatile na njihovu radu i pritom ih brutalno zlostavljale.

Onima koje su tamo dolazile trudne ili bi tamo zatrudnjele, i to uglavnom nakon što bi ih svećenici silovali, oduzimale su djecu i davale na posvajanje i ilegalno trgovale bebama, a mnoge su bebe ubijene i zakopane u masovnim grobnicama po vrtovima praonica kojih je, osim u Irskoj, bilo i u Engleskoj, Škotskoj i Walesu. Slučajno otkriće jedne od tih masovnih grobnica sredinom devedesetih dovelo je do široke istrage i nastao je jedan od najvećih skandala Crkve i Irske, u kojem je otkriveno što su zapravo bile Magdalenske praonice.

Jo Spain, irska spisateljica | Author: Facebook Facebook

Irska se 2013. službeno ispričala zbog ropstva djevojaka koje je vodila Crkva, a država joj u tome pomagala. Jo Spain u svom romanu “S našim blagoslovom” zapravo je napisala i dijelom obiteljsku priču jer je njezin otac potekao iz jedne takve praonice. Bio je posvojen sredinom pedesetih godina, kad je imao četiri godine, i nikad nije pronašao svoju biološku majku.

Vjerojatno dobrim dijelom i zato što je njena obitelj obilježena ovim mračnim događajima iz povijesti, Spain je napisala impresivnu priču o zloglasnim časnim sestrama i odradila fascinantan komad istraživanja o praonicama. No ono u čemu je Spain najbolja, barem u ovom romanu, su likovi.

Likovi, odnosno njihove osobnosti, zapravo vuku priču, ali s obzirom na to da je roman svojevrsna posveta njenom ocu, ne čudi što je Spain toliko energije uložila u protagoniste, pa i sama pojašnjava da je kroz fikciju opisala ono što se zbilja događalo i inzistira da se ne zaboravi da ima još mnogo priča iz Magdaleninih praonica koje nisu ispričane.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gemag 19:29 08.Siječanj 2021.

    Scam scam every where but don't worry, every one is not a cheater, very reliable and profitable site. Thousands peoples are making good earning from it. For further detail visit the link no instant money required free signup and information ... prikaži još! ...... bit.ly/39JrDqt